Week 1

13-03-2023 tot 17-03-2023

Uitleg foto 1

Uitleg foto 2

Uitleg foto 3

13/03/2023: Vandaag was mijn eerste stage dag en heb al zoveel bijgeleerd over het bedrijf en wat ze allemaal doen. Ik heb eerst een rondleiding gekregen van het bedrijf/ de winkel en uitleg van de machines en wat ik allemaal ga moeten doen. Mijn eerste taak was het maken van een bestelbon deze heb ik gemaakt met het programma illustrator. Toen ik daarmee klaar was moest ik drie cirkels tekenen in illustrator om die dan met de lasercut uit te snijden in pvc (harde plastic) waar we dan een platform van hebben gemaakt voor in een vitrine te plaatsen. Dan zijn we op verplaatsing gegaan naar Brussel onderweg zijn we eerst nog bij een klant gestopt om een vrachtwagen op te meten om later stickers voor te ontwerpen. Daarna zijn we doorgereden naar Brussel de eerste locatie was Godiva op de grote markt. Hier moesten we de vitrine klaar maken voor Pasen dit hebben we gedaan door stickers van Pasen te plekken (paaseitjes). Toen we daar klaar waren zijn we naar Brussel zuid gegaan voor de flyers te veranderen van de winkel Het Belgische Chocoladehuis, ook moest er een sticker geplakt worden op een raam. Dit is moeilijker dan het lijkt want je moet ervoor zorgen dat er geen luchtbellen onder zitten en dat het recht geplakt is. Mijn eerste dag was al heel leerrijk, vermoeiend maar leuk. Ik moet op mijn stage werken op een Macbook dus dit is al een grote aanpassing, als je gewoon bent van met een Windows computer te werken. Wat mij nog verbaasd heeft is hoeveel tijd en voorbereiding het eigenlijk kost om een vitrine te maken.

14/03/2023: Ik ben vandaag mijn dag begonnen met het uithalen van een ontwerp in flex folie. Dit heb ik gedaan door met een fijn pincetje de overige deeltjes van de folie weg te pellen. Het was een werk dat veel tijd in beslag neemt door alle kleine lettertjes, ook moest ik opletten dat ik niet het verkeerde weg pel. Deze ontwerpen worden later gedrukt op een schort voor een vereniging. Toen ik daarmee klaar was moest ik een ontwerp maken voor de vrachtwagen die we gisteren hebben opgemeten. Ik ben begonnen met op Google fonts te zoeken naar een gepast lettertype en deze dan te downloaden, heb gekozen voor de lettertypes Vidaloka, Tilt Warp Regular, Tilt Neon Regular en Sen Bold. Het lettertype moest duidelijk en hard zijn zodat het goed leesbaar zou zijn. Vervolgen heb ik de tekst die op de vrachtwagen moet komen in de verschillende lettertypes gemaakt om te beslissen welke het beste past, dit moest op schaal gebeuren zodat het later niet meer verandert moet worden als het wordt uitgesneden. Ik moest dan de tekst omtrek maken dit is belangrijk voor later als het uitgesneden wordt. Toen ik blij was met mijn tekst moest ik de tekst plaatsen op een foto van de vrachtwagen om een beeld te creëren voor de klant van hoe het er zal uitzien. Als laatste heb ik nog een paar ontwerpen uitgehaald in flex folie en opgeruimd tot het tijd was. Vandaag was een vrij rustig dagje ik had wel wat moeite met het ontwerpen van de vrachtwagen maar heb uitleg gevraagd en het is dan toch gelukt.

15/03/2023: Vandaag heb ik verder gedaan met het uithalen van ontwerpen in flex folie waar ik gisteren nog niet klaar mee was, heb deze dan gesorteerd per kleur en ontwerp. Toen ik hier mee klaar was moest ik ontwerpen uitsnijden in zeefdruk transfer. Zeefdruk transfer is een manier om ontwerpen op kleren te drukken door middel van met een speciale soort inkt op transferpapier te drukken met een zeef. Ik moest 250 ontwerpen uitsnijden en sorteren dit moest heel voorzichtig gebeuren want als ik te hard over het transferpapier zou wrijven zou de inkt los kunnen komen en was het niet meer bruikbaar. Hierna mocht ik het ontwerp op de T-shirts drukken dit gebeurt met een drukpers. Het was een pers met twee plaatsen om te drukken dus kon ik sneller werken, ik moest eerst de T-shirts evenwijdig leggen dit is belangrijk want als het niet evenwijdig ligt wordt het ontwerp er scheef op gedrukt. Als ik zeker was dat het goed lag moest ik het ontwerp plaatsen en op meten, er moest aan beide kanten 13,5 cm plaats zijn de hoogt waar het ontwerp moest liggen kon ik zien aan de hand van een laser. Vanaf ik zeker was dat alles goed lag, mocht ik beginnen te persen en kon ik de volgende alweer klaar leggen. Ik heb er vandaag ongeveer 40 T-shirts bedrukt, vond het wel eng want als ik het niet goed zou leggen of er is ergens en plooi, als ik dan pers kon ik het niet meer veranderen en was het T-shirt voor de vuilbak. Ik heb vandaag vaak hetzelfde moeten doen maar heb wel weer een nieuwe manier van bedrukken geleerd.

16/03/2023: Ik moest vandaag de rest van de T-shirts bedrukken het waren er 250 in totaal en heb hier toch wel even werk aan gehad. In het begin ging het drukken vrij traag omdat ik altijd moest meten, maar na een tijd lukte het zonder te meten en ging het veel sneller. De laatste 60 T-shirts heb ik gedrukt in minder dan een uur. Toen ik eindelijk klaar was met alle T-shirts te bedrukken was mijn stagementor even weg dus heb ik een beetje opgeruimd en mijn stage dossier aangevuld. Dan heb ik de ontwerpen die ik gisteren en eergisteren heb uitgehaald in flex folie aan elkaar geplakt. Het was een ontwerp met twee kleuren als je dit wilt met flex folie kun je deze apart drukken of samen plakken en in één keer drukken. Dit was een precies werkje want ik moest zien dat het ontwerp mooi over elkaar ligt anders klopt je ontwerp niet. Ook moest ik zien dat er niets anders aan de folie plakt zoals pluisjes of stukjes die er niet op moeten. De folie is beetje plakkerig hierdoor kunt je het aan elkaar plakken maar komen er natuurlijk ook snel pluisjes op. Wanneer ik dacht dat ik eindelijk klaar was met al de T-shirts te bedrukken moest ik nog de tekst op de achterkant drukken. Dit was wel wat 8 makkelijker omdat ik de techniek doorhad en ik niet meer moest na meten. Ik kon precies zien waar de tekst moest liggen door de laser. Moest wel nog steeds goed opletten dat de T-shirt evenwijdig lag anders zou de tekst scheef worden gedrukt en bij tekst zie je sneller dat het niet rechtstaat. Vandaag heb ik veel hetzelfde moeten doen maar vond dit niet zo erg vanaf het moment ik de techniek door had ging het vrij snel.

17/03/2023: Vandaag ben ik begonnen met het uitsnijden van stickers met een papiersnijder dit ging vrij snel. Hierna heb ik verder gedaan met het bedrukken van de T-shirts waar ik gisteren de voor kant van heb gedaan en moest vandaag verder doen met de achterkant. Ik had hier mee wel wat moeite in het begin want de laser stond anders dan gisteren dus wist niet zeker of het ontwerp wel juist lag en mijn stagementor was er even niet dus kon het ook niet vragen. Dus had ik besloten om de werkplaats schoon te maken. Toen hij terug was heeft hij mij geholpen en kon ik met de T-shirts beginnen. Het begin ging weer wat traag maar na een paar T-shirts ging het weer veel sneller en beter. Als alle Tshirts bedrukt waren heb ik ze allemaal op maat gesorteerd en in hoopjes van 20 gelegd om ze allemaal te tellen en na te kijken of ze wel goed gedrukt waren. Ik moest toen stickers uithalen in vinyl dit is een zelfklevend folie. Het uithalen van de stickers was één van de moeilijkste dingen die ik gedaan heb deze week, want ik moest ervoor zorgen dat de tekst bleef plakken maar deze kwamen altijd mee dus moest ze er dan met een pincet heel precies weer op plakken zodat het ontwerp goed bleef. Als ik dit gedaan had, moest er applicatie folie overheen