Week 2

20-03-2023 tot 24-03-2023

Uitleg foto 1

Uitleg foto 2

Uitleg foto 3

20/03/2023: Vandaag ben ik begonnen met het ontwerpen en het bedrukken van een baby romper. Ik heb eerst het ontwerp gemaakt het was een vrij simpel ontwerp met de naam van de baby ‘Raffael’ en een tekening van babyvoetjes. Als eerste heb ik de romper opgemeten om te bepalen hoe groot het ontwerp moest worden. Dan ben ik op Google fonts een lettertype gezocht ik heb gekozen voor het lettertype Jua Regular. Heb dan de voetjes getekend en heb dan het ontwerp op een foto van een romper geplaatst om een idee te krijgen hoe het er zal uitzien. Ik heb dan het ontwerp omgezet in een lijntekening zodat dit uitgesneden kon worden in flex folie. Dan heb ik de flex folie uitgehaald en op de romper gedrukt met de drukpers. Ik moest wel op letten als ik aan het bedrukken was want als je met de pers drukt op de knoopjes gaan de knoopjes van de romper kapot. Hierna heb ik een paar ontwerpen gemaakt voor een visitekaartje. Als eerste heb ik een lettertype gezocht op Google fonts ik heb gekozen voor het lettertype Rubik Regular. Heb dan 4 simpele ontwerpen gemaakt en deze dan opgeslagen in pdf om dan naar de klant te sturen. Als laatste heb ik een beetje opgeruimd en een paar dozen op zolder gaan zetten. Ik heb vandaag een vrij rustige dag gehad en moest niet zoveel doen maar was wel weer leuk

21/03/2023: Ben vandaag begonnen met het uithalen van ontwerpen in flex folie. Het eerste ontwerp dat ik moest uithalen had hele kleine letters en deze kwamen snel los dus moest goed opletten dat alles mooi bleef plakken en dit was wel pruts werk. Er moest vandaag heel veel uitgehaald worden in flex folie en heb eigenlijk bijna de hele dag ontwerpen uitgehaald. Niet dat ik dit erg vond want het is nog een leuk en rustgevend werkje. Ik heb wel geleerd dat er verschillende soorten flex folie bestaan voor verschillende stoffen en er zijn ook verschillende diktes in. Hierdoor is het soms moeilijker om een ontwerp uit te halen in flex folie. Ik heb 3 verschillende ontwerpen uitgehaald na het uithalen moest ik de overige folie weg snijden. Dit is belangrijk want de folie plakt en er kunnen dan stukjes aan plakken die niet gedrukt moeten worden en is het makkelijker om later op kleren te drukken. Na het weg snijden heb ik alles nog is nagekeken dat alles wel goed was uitgehaald en er niets meer aan plakte om de ontwerpen dan samen te leggen. Dan kwam mevrouw Van Haver langs dit was onverwachts want er was gepland dat ze vrijdag zou langs komen. Als laatste heb ik twee jassen op gemeten want de klant wou iets laten drukken over de logo’s die er opstonden om deze te verbergen.

22/03/2023: Ik ben vandaag begonnen met het bedrukken van T-shirts en sweaters met printfolie. Dit is eigenlijk flex folie waar het ontwerp wordt op geprint, na het ontwerpt geprint is, wordt het uitgesneden en er komt transfer papier overheen. Het grootste verschil in het bedrukken is dat bij gewone flex folie moet je wachten tot het is afgekoeld voor je de folie eraf trekt en bij printfolie moet je het er direct aftrekken anders blijft het aan het textiel plakken. Het bedrukken ging heel vlot en wanneer alles bedrukt was heb ik weer gesorteerd op maat en geteld. Dan heb ik nog T-shirts bedrukt met zeefdruk, dus heb eerst de ontwerpen uitgesneden en gesorteerd. Ik heb zelf mogen bepalen waar het ontwerp moest komen dus heb zelf de laser goed gezet, heb wel aan mijn stagementor gevraagd of het oké was maar het is wel gelukt. De achterkant moest bedrukt worden met 2 delen en hiervoor heb ik een mal uit karton gemaakt voor de afstand van de tekst te bepalen. Toen ik klaar was met alles te bedrukken heb ik alle T-shirts geteld en gesorteerd op maat. Als laatste heb ik nog petten bedrukt met printfolie voor het bedrukken van petten is er een andere drukpers. Het is een pers met een bolle plaat waar de pet mooi over kan gelegd worden ook is deze pers niet automatisch en moest ik deze met de hand bedienen. Het bedrukken van petten is heel gemakkelijk en gaat snel want je moet niet zo precies zijn in hoe je je ontwerp legt. Ik heb vandaag weer een nieuwe manier geleerd van textiel te bedrukken “printfolie”, ook heb ik geleerd hoe ik zelf een ontwerp juist kan drukken en hoe ik de laser moet instellen.

23/03/2023: Vandaag ben ik begonnen met foto’s te omlijnen in illustrator. Het waren foto’s van een gezin en ze wouden borden van zichzelf in ware grote. Ik ben begonnen met de foto’s op schaal te zetten vervolgens heb ik met de pen tool de foto’s zo goed mogelijk te omlijnen. Dit moest precies gebeuren omdat deze foto’s later worden uitgesneden en als de lijnen niet zouden kloppen kan het niet goed uitgesneden worden. Hierna ben ik begonnen met bedrukken van sweaters met flex folie. Het moeilijke aan deze sweaters bedrukken was dat het grote maten waren dus ik moest het ontwerp plaats afhankelijk van welke maat het was. Normaal moet dit niet gedaan worden maar als er een groot verschil is in de maat moet je het ontwerp anders plaatsen. Ik heb nu al vaak kleren bedrukt maar 11 deze vond wel speciaal omdat ik wist voor wie de sweaters waren. Het was voor een vrouw die vorige week de sweaters kwam bestellen voor de verjaardag van haar man en vond dit wel een heel leuk idee het is een heel persoonlijk cadeau. Als laatste heb ik vandaag een ontwerp uitgehaald in flex folie en dan direct op handdoeken gedrukt. Ik heb nu al veel kleding bedrukt voor sportverenigingen en scholen maar de persoonlijke bedrukkingen zijn het leukste. Want ik weet dat zo een bedrukkingen heel persoonlijk is en iemand daar heel blij mee gaat zijn.

24/03/2023: Ik ben begonnen met het uithalen van een test ontwerp in flex folie, maar het ontwerp moest nog aangepast worden want de letters waren te klein en kwamen los. Dan heb ik een logo van een school moeten om zetten in een vector. Een vector is een bestand dat is opgebouwd uit lijnen en niet uit pixels. Ik heb dit gedaan met het programma illustrator door de afbeelding van het logo te downloaden en dan op image trace te drukken. Nu is wordt het logo automatische omlijnd en is het een vector. Hierna ben ik begonnen met ontwerpen uit te snijden in zeefdruk en deze dan op textiel te drukken. Ik heb sweaters, tanktops en T-shirts bedrukt en dan opgeplooid. Als laatste heb ik mijn stage mentor bedankt dat ik bij hem mijn stage heb mogen doen. Hiermee heb ik dan mijn stage afgesloten.