Mijn dagindeling bij ES-Computers is erg gevuld met allerlei taken waarvoor multitasking een must is.
De stagementor Stijn De Coster geeft mij simpele klusjes zoals pakketjes ophalen tot het sorteren van afval. Dat afval is dan van bijvoorbeeld inktpatronen en van dozen die ik dan weer mag samendrukken.
Daarnaast leert de zaakvoerder mij taken die veel tijd in beslag kunnen nemen waardoor ik hem kan helpen en waar ik zelf veel uit leer.

Stijn gaf mij als eerste taak pakketjes ophalen bij de buren. Op dat moment hoopte ik dat mijn stageperiode niet alleen uit gelijkaardige taken ging bestaan. Na dat ik in de werkruimte plaats nam vroeg de zaakvoerder mij of ik ooit een laptop volledig uit elkaar had gehaald. Ik antwoordde dat ik wel ongeveer wist hoe maar dat ik het nog nooit echt had gedaan. Hij gaf me een laptop van het bedrijf en zei dat als ik vragen had ik altijd zelf eerst eens moest kijken op internet en als ik vastzat ik altijd vragen kon stellen. Ik deed wat hij van mij verwachtte en ik begon met het demonteren van de laptop.

Zelf wist ik al wat alle onderdelen van de laptop waren. Hoe ik ze juist zorgvuldig uit elkaar moest halen daarentegen niet, maar met behulp van wat filmpjes en een beetje uitleg ging dit vrijwel vanzelf. Het was een verouderde laptop van een merk dat niet zo bekend was dus een video van het demonteren van de exacte laptop in kwestie was er niet. Ik had wat struggles met de kabeltjes los te koppelen. Ik ging zorgvuldig te werk en wou absoluut geen schade aanrichten dus vroeg ik de zaakvoerder hoe ik deze moest loskoppelen en hij toonde mij hoe.

Ik koppelde de beschermpanelen los, haalde de onderdelen 1 voor 1 uit de laptop en op het einde zette ik de laptop terug volledig in elkaar. Het loskoppelen van het toetsenbord was erg simpel maar niet erg duidelijk dus vroeg ik weer om hulp en toen lukte het mij wel.

Hier ziet u het beschermpaneel, het losgekoppelde toetsenbord en het moederbord van de laptop.

Een belangrijke taak die de zaakvoerder mij stap voor stap heeft geleerd is hoe een groot onderhoud uitgevoerd moet worden. Een groot onderhoud zorgt ervoor dat het toestel van de klant terug sneller gaat werken en dat alle slechte bestanden verwijderd worden.
Eerst en vooral wordt er ingelogd op de Synology. Dat is een netwerk gebonden opslagapparaat waar je de nodige programma’s voor de onderhouden kunt downloaden.

Dit is de synology

Door dit IP-adres op de wifi van de zaak in te voeren in de webbrowser kom je op de Synology terecht. Je logt je in en kan van daar uit de nodige programma’s voor de onderhouden downloaden.

De programma’s die je hieronder momenteel ziet zijn de programma’s die
worden uitgevoerd op de computers van de klanten. Eerst wordt er gekeken of de schijf van de klant
nog in goeie staat is. Is dit niet het geval wordt er naar de klant gebeld met de vraag of de schijf
vervangen mag worden.

De programma’s controleren op malware en op dergelijke slechte bestanden die mogelijk
in de documenten van de computer kunnen staan. Soms kan dit wel uren duren en kan je dus
best aan de slag gaan met een ander toestel. Wat ik in het begin van mijn verslag bedoelde dat
multitasking een must is zie je hier erg duidelijk.



Dit is de reeks programma’s waarover ik het had

Een manier hoe je wachtwoorden van laptops moet halen klinkt voor de meesten ongelofelijk illegaal en moeilijk maar wat als ik je vertel dat dit zeker niet het geval is. Stijn vertelde mij dat er vaak ouderen zijn die hun wachtwoord vergeten van hun bios. (De bios is een bibliotheek met een aantal stuurprogramma’s die nodig is om een besturingssysteem op te starten.) Als ze hun computer binnenbrengen voor reparatie en er wordt gevraag naar een bios passwoord is het vaak normaal dat zij dat niet weten. Er wordt altijd eerst gevraagd of ze dit nog weten maar vaak is dit niet het geval.

Met behulp van een USB-stick met daarop het juiste programma is het dus mogelijk deze wachtwoorden van de laptops te halen. De laptops worden eerst volledig uitgezet en vervolgens wordt de USB in het toestel gestoken. Door eigenlijk je computer op te starten op die USB krijg je dus een virtuele computer op je beeldscherm. Op die virtuele computer heb je dan weer de mogelijkheid je wachtwoord van je laptop te halen. Dat is het, meer dan dit wordt het niet. Eens je het begrijpt is er niets moeilijks meer aan.

Hier ziet u een laptop waar een USB is op aangesloten met het programma dat dus de wachtwoorden kan verwijderen. Enorm interessant aangezien het programma nog andere functies heeft die ik thuis zelf allemaal kan overlopen.

De werksfeer bij ES zit meer dan goed. Ik heb niet te klagen. De begeleiding is er goed en de dingen die ik leer zijn enorm interessant. Hij moet het mij geen 100 keer uitleggen want ik weet meteen wat ik moet doen. Ik leer er zaken bij waar ik weldegelijk iets aan heb. Het is enorm goeie ervaring die ik er op doe. Al bij al, een super eerste week.